Φροντίδα κολοστομίας κτλ

Φροντίδα κολοστομίας κτλ

Τι είναι η στομία;
Ε: Ειλεοστομία     Κ: Κολοστομία

Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι στομίας: κολοστομία και ειλεοστομία.
Στην ειλεοστομία αφαιρείται, ή παρακάμπτεται προσωρινά, το κόλον και μερικές φορές το ορθό. Τα κόπρανα δεν αποβάλλονται πλέον από τον οργανισμό με τον συνήθη τρόπο. Για να απορριφθεί πλέον η αχώνευτη ύλη (κόπρανα) από τον οργανισμό, ο χειρουργός δημιουργεί ένα μικρό άνοιγμα στο εξωτερικό κοιλιακό τοίχωμα στο οποίο οδηγεί την άκρη του λεπτού εντέρου και την στερεώνει στο δέρμα. Αυτό είναι μια στομία και επειδή δημιουργείται χρησιμοποιώντας το λεπτό έντερο (ειλεός), ονομάζεται ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑ.
Στην κολοστομία αφαιρείται ή παρακάμπτεται προσωρινά μέρος του ορθού ή/ και του παχέως εντέρου. Ο χειρουργός επομένως δημιουργεί ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα στο οποίο οδηγεί την άκρη του παχέως εντέρου. Καθώς χρησιμοποιείται το παχύ έντερο (κόλον), η στομία ονομάζεται ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑ.
Το στόμιο είναι κόκκινο σε χρώμα και μοιάζει με το εσωτερικό του στόματος. Δεν έχει νευρικές απολήξεις και συνεπώς δεν υπάρχει αίσθηση.
Η στομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ και επομένως δεν υπάρχει έλεγχος των κενώσεων. Οι κενώσεις βγαίνουν πλέον από το στόμιο και συλλέγονται στον ειδικό σύστημα συλλογής το οποίο παραμένει συνεχώς πάνω στην στομία.
Στην ειλεοστομία, επειδή η αχώνευτη ύλη δεν έχει περάσει από το κόλον, μεγάλο ποσοστό του νερού δεν έχει ακόμη απορροφηθεί. Συνεπώς οι κενώσεις είναι συχνές και πολύ υδαρείς.
Στην κολοστομία, το εναπομένον παχύ έντερο απορρόφα το νερό από το περιεχόμενο του και έτσι η υφή των κενώσεων είναι συνήθως στέρεα.

Φεύγοντας από το νοσοκομείο
Οταν φύγετε από το νοσοκομείο θα σας δοθούν οδηγίες για την φροντίδα της στομίας σας στο σπίτι. Ο γιατρός σας θα σας δώσει την απαραίτητη συνταγή/ γνωμάτευση με τα υλικά που θα χρειαστείτε.
Οι ποσότητες των προϊόντων που δικαιολογούνται είναι συγκεκριμένες και στην πλειοψηφία τους τα Ταμείοα καλύπτουν το κόστος

Φροντίδα – αλλαγή κολοστομίας, ουρητηροστομίας, νηστοδοστομίας, ειλεοστομίας

Share :