Φροντίδα Διαβητικών

Φροντίδα Διαβητικών

Αντιμετώπιση επιπτώσεων του Διαβήτη

Διαβητικό πόδι – Κανόνες και περιποίηση

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ένας ασθενής με διαβήτη είναι ότι τα πρώτα σημάδια της αγγειοπάθειας είναι όταν το πόδι γίνεται στιλπνό, λείο, δείχνει πρησμένο, πολλές φορές αλλάζει χρώμα, με το να γίνεται σκούρο ή μελανό και φεύγουν οι τρίχες. Είναι τα πρώτα συμπτώματα ενός αρχόμενου διαβητικού ποδιού και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει επέμβουμε για να προλάβουμε τις καταστάσεις. Ένας διαβητικός όμως γενικότερα δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, να περιμένει να δει δηλαδή αυτά τα σημάδια και μετά να κινητοποιηθεί. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι αν καταλάβουμε νωρίς το ζάχαρο μας και το ρυθμίσουμε από την αρχή σωστά, αυτό μπορεί να μας προστατεύσει.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο διαβητικός να τηρεί ετησίως τις εξετάσεις του για τον έλεγχο και ρύθμιση του σακχάρου του ( γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη) αλλά και επί καθημερινής βάσεως να φροντίζει τα επίπεδα της γλυκόζης προς αποφυγή επιπλοκών.
Πρώτο μέλημα σωστός καθαρισμός, περιποίηση των νυχιών από ειδικούς ποδολόγους που δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι πολλοί. Από ένα μικρό τραυματισμό ή από ένα άσχημα κομμένο νύχι μπορεί να δημιουργηθεί έλκος που θα κάνει από 3 έως 6 μήνες να επουλωθεί.
Σε περίπτωση που προκληθεί διαβητικό έλκος, πρέπει κανείς να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό για να αναλάβει αυτός και μόνο την περιποίηση του.
Οι τεχνικές που, μπορούν να εφαρμοστούν είναι αρκετές αλλά βασική προυπόθεση όλων είναι ο καλός καθαρισμός της περιοχής από τον νεκρωτικό ιστό και η χρήση ειδικών επιθεμάτων που συμβάλλουν στην επούλωση.

Share :